Citaat

Pasen

Nog anderhalve week en het is weer Pasen! Bij ons in de tuin staan de kersenbomen vol in bloesem, en de narcissen zijn zelfs alweer bijna uitgebloeid. Heerlijk al dat nieuwe leven. Een fijne tijd om wat kleine dingen te maken om het huis mee op te vrolijken! Hierbij wat links naar gratis patroontjes.

Dit schattige kuikentje komt net uit het ei. Een patroon van Aukje de Vries, hier te vinden.

Lekker vrolijk op de tafel, niet alleen met Pasen, zijn deze mooie gehaakte narcissen. Hier staat het patroon.

Deze mooie mandjes met paashazen van Hilde Haakt zijn gemaakt met een bijzondere mochila-achtige haaktechniek. Het patroon en meer uitleg zijn hier te vinden.

Voor de paaseieren heeft ze ook een patroontje, dat vind je hier. Ook leuk aan een lintje aan de paastak.


Voor wie niet van zulke knalkleuren houdt maar wel wat moois wil haken voor de lente, zijn deze onderzetters wel wat. Het patroon staat hier.


En tot slot nog twee breipatronen van Garnstudio Drops. Vrolijke pannenlappen met kuikentjes:

En ben je helemaal in een gekke bui, dan brei je voor jezelf een paar paassokken met kuikens of paashazen!

Alvast fijne paasdagen gewenst!

 

Advertenties
Citaat

Vaderdag ideeën

Op 21 juni is het weer Vaderdag. Nog twee weken dus om wat leuks te maken en je vader te verrassen! Hier heb ik een paar ideetjes onder elkaar gezet.Vaderdag sokkenNiets zit fijner dan een paar zelfgebreide sokken. Deze sokken kunnen allemaal gebreid worden met Nettle sock yarn  van Onion. Dit garen is heerlijk zacht en kan in de wasmachine gewassen worden. Het bevat 70% wol en 30% brandnetelvezels en is dus 100% natuurlijk!

De patronen van linksboven met de klok mee:
1. Gentleman’s Matrimony Celebratory Socks. Ravelry pagina vind je hier, gratis patroon hier.
2. Älä koskaan ikinä. Dit is de Ravelry pagina, waar je het gratis patroon als PDF kunt downloaden.
3. Business casual. Gratis patroon als PDF via de Ravelry pagina.
4. Basis sokkenpatroon in het Nederlands. De Ravelry pagina en het gratis patroon.

Is sokken breien niet je hobby dan is dit misschien een idee:Vaderdag sjaal
Deze stijlvolle sjaal valt bij iedere vader in de smaak. Hij wordt in de lengte heen en weer gebreid en door het subtiele patroon ziet de sjaal er bijna geweven uit in plaats van gebreid. De Ravelry pagina vind je hier, het gratis patroon hier.
Voor deze sjaal heb je 28 steken per 10 cm nodig, dus hij kan ook gebreid worden met de superwash Nettle sock yarn van Onion. Je hebt dan 4 bollen nodig. Bijvoorbeeld in één van deze mooie kleurtjes:
Nettle sock yarn kleuren
Tot slot nog een ideetje voor de haaksters: een hippe retro stropdas! Hier op Ravelry te vinden, en hier het patroon.Vaderdag stropdasVeel brei- en haakplezier!

Citaat

Breinaaldenhoes

Mijn collectie sokkenbreinaalden is aardig gegroeid en het was tijd om daar eens een mooie hoes voor te maken.  Ik ben niet echt een goede naaister maar dit klusje viel me erg mee. Voor wie ook zo’n hoes wil maken volgt hier de stap-voor-stap beschrijving met foto’s!

Breinaaldenhoes Knitpro sokkenbreinaalden 01

Ik heb sokkenbreinaalden in twee verschillende lengtes, 15 en 20 cm, dus ik wilde een hoes maken met twee lagen. Omdat de sokkenbreinaalden van Knitpro Symfonie wood van zichzelf al erg mooi zijn heb ik een neutrale stof gekozen, zodat ze goed tot hun recht komen.

Benodigdheden
Voor een hoes met 12 vakjes* heb je nodig:

  • Een stuk stevige stof van 71 cm hoog en ca. 45 cm breed, en garen in bijpassende kleur. Wil je een hoes voor meer of minder of dikkere naalden, pas de breedte daar dan op aan.
  • Ca. 2 meter biaisband en bijpassend garen
  • Een koordje voor de sluiting (kan ook met klitteband, elastiek of knopen)
  • Naaimachine
  • Quiltlineaal en/of meetlint
  • Stofschaar of snijmat + rolmes
  • Eventueel een tube textiellijm

*Voor naalden van 15 en 20 cm lengte, in de diktes 2 – 2,25 – 2,5 – 2,75 – 3 – 3,25 – 3,5 – 4 – 4,5 – 5 – 5,5 en 6 mm


Daar gaan we
:

Zet garen op de machine in de kleur van de biaisband. Neem de lap stof en naai biaisband langs beide korte zijden (foto 1).

Vouw de lap dubbel, maar laat 7 cm ruimte tussen beide met biaisband afgezette zijden (foto 2 & 3).Breinaaldenhoes Knitpro sokkenbreinaalden 03
Vouw dan de lap nogmaals over de lengte dubbel, en zorg dat het stuk dat je naar achteren hebt omgeslagen aan de bovenkant 5 cm uitsteekt (foto 4). Het onderste vak is nu 10 cm hoog, het bovenste vak 17 cm hoog en het geheel 22 cm hoog (foto 4).

Snijd de linker zijkant recht af met het rolmes en naai er biaisband langs (foto 5). Vind je het lastig om de biaisband goed vast te spelden, gebruik dan eerst wat textiellijm om de biaisband op de juiste plek te plakken, dan kun je het daarna makkelijk vastnaaien. Laat de rechter zijkant onafgewerkt.

Om het netjes af te werken heb ik de biaisband aan de onder- en bovenkant dichtgeplakt met textiellijm (foto 6 en 7) maar je kunt het ook open laten.Breinaaldenhoes Knitpro sokkenbreinaalden 05De hoes ziet er nu zo uit (foto 8). Zet garen op de machine in een kleur die past bij de stof.

Steek je dunste breinaalden in de hoes en markeer waar de naad moet komen (foto 9).

Naai de naad netjes dicht en naai daarbij niet over de biaisband heen (foto 10).

Steek de op-één-na-dunste breinaalden ernaast en markeer weer waar de naad moet komen (foto 10). Werk zo verder tot je alle vakjes hebt gemaakt.
Breinaaldenhoes Knitpro sokkenbreinaalden 07
Snijd de overtollige stof weg op 7 mm vanaf de laatste naad (afhankelijk van de breedte van je biaisband). Zet weer de eerste kleur garen op je machine en naai vervolgens biaisband langs deze zijkant.

Naai er een koordje aan, rol op en geniet van de mooie breinaaldenhoes die je hebt gemaakt!

Breinaaldenhoes Knitpro sokkenbreinaalden 08Breinaaldenhoes Knitpro sokkenbreinaalden 09
Dit slimme patroontje heb ik niet zelf bedacht, maar gevonden op deze website. Het verschil is dat ik de maten heb aangepast aan sokkenbreinaalden en ook biaisband langs de zijkanten heb genaaid in plaats van deze randen onafgewerkt te laten.

Oh ja, wil je ook van die mooie Symfonie wood breinaalden? Kijk dan eens in onze webinkel.