Afbeelding

Haarband met twist

Het was natuurlijk niet allemaal luilakken wat de klok sloeg. Zo stonden we weer met een kraam bij de Veldschuur  tijdens het Oogstfeest  en in Dalfsen was er een gezellige markt op Vechtdalcamping het Tolhuis. Tijdens de jaarmarkt in Olst was het ook gezelligheid ten top en hadden we een enorme kraam tot onze beschikking. Afgelopen zaterdag stond ik samen met mijn schone zus van Atelier Anna in de Michaëlschool in Zwolle tijdens de Adventmarkt.

Als er zo’n markt in aantocht is wil ik altijd van alles maken. Nieuwe dingetjes, leuk voor op de kraam. Zo maakte ik sleutelhangers, onderzetters, appels en peren. Mutsjes én haarbanden. Nu is het over een paar dagen Sinterklaas en wie weet mis je nog net een kleinigheidje voor je lieve nichtje of je zus of moeder, tante, oom, buurman…. Ik zal hieronder beschrijven hoe je de haarband zelf kunt maken. Ik gebruikte Alafosslopi

haarband 1haarband 2haarband 3haarband 18haarband 4haarband 17haarband-6.jpghaarband 7haarband 8haarband 9haarband 10haarband 11haarband 12haarband 19haarband 15

Ik hoop dat het duidelijk is zo. De foto’s zijn hier en daar wat donker zag ik maar volgens mij moet het jullie wel lukken. Het is hier tijd voor een broodje dus ik zeg: succes en als je er toch niet uitkomt dan hoor ik het graag.

haarbanden

Fijne dag!

Afbeelding

Hèhè

Ik vond het wel weer eens tijd voor een vers stukje, het is inmiddels ook al oktober, jeumig.

Wij hebben een heerlijke (zomer)vakantie gehad. Waren in Denemarken, Frankrijk en Spanje. Dat was fijn, vooral om alle sores van de afgelopen tijd achter ons te laten. Helaas begint na al die luiheid het ‘echte’ leven weer en word je keihard met de realiteit geconfronteerd. Maar goed, nieuwe fase, kom maar op!

Deze zomer heb ik oa 2 truien gebreid, de 1e begon ik onderweg in de auto(bus) naar Denemarken en die was in stijl want ik breide de Sigla trui, lekker Scandinavisch. Ik gebruikte  Lettlopi in de kleuren Golden Heather (9426) en Rough Sea (1415).

Trui Sigla
Trui Sigla

In Spanje begon ik met Il grande favorito van Isabell Kraemer. Deze maakte ik van Alafoss Lopi in de kleur Dark Olive (9987). Hieronder een foto van mij in Spanje, nog maar een klein stukje op weg zoals je kunt zien. Ondertussen werd ik ‘uitgelachen’ door mijn vader om mijn ‘breiverslaving’….. (ach begrijpelijk ook wel want het was 37 graden!) Maar door mijn ‘doorgebrei’ kon ik tijdens de terugrit wel afhechten, whoehoe!!

Il grande favorito in Spanje
Il grande favorito in de maak
Il grande favorito
Il grande favorito klaar

En hier de hele trui met mouwen en al (lees hier over mijn ‘mouwsyndroom’) Haha ik zie nu pas de beentjes van het poppetje onder de trui uitkomen! Dat poppetje komt trouwens van de Genne zolder. Ik heb daar heel wat schatten weggehaald. En wat ook leuk is, is dat ik een hele lieve vriend(schap) heb overgehouden aan de laatste Genne periode (Genne? Genne? Wat is Genne? Lees het in mijn vorige blog ‘Somber’). Namelijk de meester! Hij maakte een geweldig stoere reis in de zomer en nam voor mij een super gave bol wol mee uit Rusland! Zo zie je maar dat het raar kan lopen allemaal.

Ik stop voor nu en probeer snel terug te zijn met andere nieuwtjes en leukigheden, want die zijn er ;-)

Een fijne zondag nog !

Afbeelding

Zo’n dag…

Vandaag was zo’n dag. Zo’n dag waar je je de hele week op hebt verheugd. Je hoeft niet te werken en je kinderen zijn naar school. Deze dag kun je alles doen wat je zou willen, er is niets wat je tegenhoudt… Maar dan….dan zie je de berg afwas op het aanrecht en 2 volle wasmanden en de vloer ziet er eigenlijk ook best ranzig uit… Moet je hond nu alwéér plassen?? En oh ja… de kippen van je ouders (zij zitten heerlijk in Griekenland) moet je loslaten en eten geven en de koffie is óók nog op dus supermarkt!! Oké oké, vliegensvlug vink je alles af omdat je anders onmogelijk kunt genieten van je vrije dag. En dan, jaaá daar is het moment dan eindelijk,  jouw dag kan beginnen…. om half 2!! Nog 1,5 uur en dan gaat de school uit…

De Felixtrui (een foto zie je in mijn vorige stukje)  die al eeuwen op m’n pennen staat gaat wederom vandaag niet afgehecht worden. Op één of andere manier lukt het steeds niet om ‘em af te maken. En met het humeur wat ik nu heb al helemaal niet. Toen ik hem voorbij zag komen op Instagram was ik verliefd! Deze ging ik voor mezelf breien en dat verliep best soepel tot het moment dat ik erachter kwam dat hij veel te klein was (baalbaal!). Omdat ik het zonde vond om helemaal opnieuw te beginnen zou ik verder breien en hier en daar iets aanpassen zodat één van mijn nichtjes hem kon dragen. Afgelopen maandag nam ik hem voor de 2e keer mee naar het bewuste nichtje om te passen. Nog maar 1,5 mouw…. !

Soms heb je van die projecten die niet zo voorspoedig gaan en dan is de zin om eraan te werken mijlenver weg. Zo ook bij deze trui waar ik eerder zo dolverliefd op was. Ondertussen kreeg ik allerlei leuke nieuwe ideeën en die ging ik ook uitvoeren (fout natuurlijk want zo komt die trui nooit af). Maar ach… Ik figuurzaagde schaapjes en haakte en breidde jasjes en sjaaltjes voor die schapen, ik borduurde iets en samen met zoonlief deed ik nog wat houtbewerking. Ik maakte ook nog een paar portemoneetjes (beugeltjes zijn verkrijgbaar in de webwinkel) en ondertussen wacht de Felixpullover geduldig. Nog steeds heeft ie 1 mouw te weinig. Trouwens heb ik ook ‘moeite’ met een 2e sok of handschoen. Ik zie er zó tegenop en soms is het dus zo erg dat een pareltje van een trui een verschrikking wordt en heul lang 1mouwig blijft….

Hieronder zie je de uitgewerkte ideetjes, zijn ze niet leuk?!

schaap

Nieuwe poging tot relax en ontspanning: zaterdag! (fingers crossed).

 

Afbeelding

Aftur IJslandse trui

aftur-ijslandse-trui-patroon-wol-van-polDeze winter heb ik een IJslandse trui voor mezelf gebreid. Het patroon heet Aftur en het is één van de gratis patronen van Istex Lopi. Het oorspronkelijke kleurenschema is beige met bruin-, rood- en oranjetinten. Erg mooi, maar ik wou toch wat anders. Ik ben uitgekomen op een schema met blauw, felblauw, paars en roze.

Ik heb wel wat aanpassingen gedaan om meer een ‘slim-fit’ model te krijgen. De mouwen ben ik een stuk smaller begonnen met maar 32 steken. Naar de oksel toe heb ik regelmatig gemeerderd tot een totaal van 60 steken. Ook heb ik ze wat langer gemaakt. In het lijf heb ik taillering aangebracht. Wil je zelf ook taillering aanbrengen in een IJslandse trui? Volgende week zal ik een berichtje posten hoe je dat het beste kunt aanpakken!

De trui is gebreid met Lett lopi. Het fijne aan deze wol vind ik dat het heel licht is, je hebt helemaal niet het idee dat je een dikke wintertrui draagt en toch is hij heerlijk warm. Via onze webwinkel is het gratis patroon te downloaden en er staan nog veel meer patronen op (klik hier om te kijken).

De kleurnummers die ik heb gebruikt zijn trouwens 0054 Ash heather, 9419 Ocean blue, 1404 Glacier blue, 0051 White, 9429 Berry heather en 9428 Rose heather.

aftur-ijslandse-trui-patroon-wol-van-pol-2

Afbeelding

Dromenvangers en raamhangers

De laatste tijd zie ik op Pinterest de mooiste gehaakte dromenvangers en mobiles voorbij komen:Gehaakte dromenvangers Wol van PolZoiets zou prachtig staan in de woonkamer! Het lijkt me bovendien erg leuk om mee bezig te zijn nu het mooie lenteweer in aantocht is en ik even genoeg heb van truien en vesten breien :-).
Bij de meeste dromenvangers op Pinterest staan geen patronen maar de basis is eigenlijk gewoon zo’n ‘ouderwets’ rond kleedje. En daarvan staan er veel gratis op Ravelry (zie hier). Je kunt het natuurlijk zo ingewikkeld of eenvoudig maken als je wilt; wit of felgekleurd, met slierten en veren of zonder.

Om de smaak te pakken te krijgen ben ik begonnen met twee kleine raamhangers van restjes katoen:
Raamhangers Onion organic ccotton Wol van Pol
Patroon
: Rhiannon van Grace Fearon. De PDF is gratis te downloaden via Ravelry.
Garen: Je kunt hier natuurlijk allerlei restjes voor gebruiken, hoe dikker het garen hoe groter de hanger wordt. Ik heb biologische katoen van Onion gebruikt in de kleuren 102 (wit), 111 (geel) en 122 (donkergrijs).
Haaknaald: 2,5 mm
Afwerking: De bloem/ster wordt vastgehaakt in een metalen ring. Het is handig om de ring pas te kopen als je bloem af is, zodat je de juiste maat weet. Mijn bloemen waren eerst 13 cm in doorsnede, maar zijn na natmaken en opspelden 15 cm geworden. Ze zitten dan ook in ringen van 15 cm. Je kunt de ringen laten zoals ze zijn, maar ik vond het mooi om ze met garen te omwikkelen.

Het project is hier te vinden op mijn Ravelry pagina.

Raamhangers Onion organic ccotton Wol van Pol 2Het is jammer dat je de kleuren minder goed ziet als ze voor het raam hangen (de foto maakt het nog wat erger), maar de reden om ze te maken was eigenlijk dat er vogels tegen de ramen vlogen en dit leek me mooier dan van die stickers.

Heb je ook een mooie gehaakte hanger gemaakt? Laat een linkje naar je blog of Ravelry pagina achter!